Oprichter en eigenaar van de stadsboswachter is Willem de Feijter. Een specialist in urban forestry , een groene urbanist en creatief ondernemer. Naast een grote passie voor natuur en bomen ben ik erg geïnteresseerd in stedelijke ontwikkeling, innovatie en beeldende kunst. De opleiding tot boswachter gevolgd, alleen niet aan het werk gegaan in het “gewone” bos maar in het stadsbos. Inmiddels al ruim 15 jaar werkervaring in het vak urban forestry voornamelijk als projectleider en adviseur.
Mijn visie is dat het stadsbos een noodzaak is om de stad van de toekomst leefbaar, klimaatbestendig en circulair te maken. Vanuit mijn “groene” visie op stedelijke ontwikkeling ga ik te werk.
‘Vanuit mijn groene visie op stedelijke ontwikkeling ga ik te werk’
De stadsboswachter werkt voor opdrachtgevers met 1 boom of meer dan 100.000 bomen. . Afhankelijk van de klantvraag kan de stadsboswachter de rol van adviseur, uitvoerder, voorlichter of een combinatie van rollen aannemen. Om projecten van opdrachtgevers te kunnen verwezenlijken beschikt de stadsboswachter over een groot netwerk. De stadsboswachter werkt daarbij niet alleen samen met “urban forestry” specialisten maar ook met grafisch vormgevers, communicatieadviseurs, beeldende kunstenaars, architecten en professionals uit het sociale domein. Deze combinatie is in de stad vaak noodzakelijk om projecten te laten slagen.
De stadsboswachter initieert ook eigen projecten waarbij contact gemaakt wordt met de bewoners, ondernemers, beheerders en makers van de stad. Het doel is bewustwording voor het stadsbos te creëren en uitbreiding vanhet stadsbos.
Beheer van bomen en bos door mensen is een gebruik dat al duizenden jaren oud is. Zo ontstaken de Native Americans bosbranden om te jagen. Hierdoor konden de grootste bomen ter wereld (Sequoia) verjongen en werden catastrofale bosbranden voorkomen. Dichter bij huis zijn veel van de oudste bomen van Europa in de Middeleeuwen beheert als hakhout. Hakhout werd voor vele doeleinden toegepast, naast brandhout ook als grondstof om allerlei werktuigen uit te maken.
Dit al oude beheer is een van de vele bewijzen van de innige relatie tussen mens en boom, die al in het begin der tijden is ontstaan. Maar beheer van een boom of bos in een natuurlijke situatie is niet noodzakelijk. De natuur is zeer efficiënt en reguleert alles zelf.
Behoud van het stadsbos is niet iets statisch waarbij vooral beschermd moet worden. Behoud van stadsbos vraagt om kennis, visie en bewustwording om de grootste uitdagingen van het stadsbos het hoofd te bieden.
‘The best time to plant a tree was twenty years ago, the second best time is right now!’
Klimaatsveranderingen hebben op dit moment al invloed op het stadsbos. Langere droogteperiodes met extremere temperaturen en meer stortbuien zorgen ervoor dat bomen in de stad meer “stress” ervaren. Deze stress zorgt ervoor dat bomen in de stad minder weerstand hebben en gevoeliger zijn voor ziektes en schadelijke insecten. De effecten van ziektes en schadelijke insecten kunnen enorm zijn omdat er in het stadsbos weinig genetisch diversiteit is. De bomen langs wegen en in parken zijn vaak van dezelfde soort en deze bomen zijn vaak individueel genetisch identiek omdat het allemaal stekken (klonen) zijn.
Vanuit zijn rol als sociale ondernemer, innovatieve aannemer en creatieve groene entrepreneur is de stadsboswachter actief met eigen projecten. Binnen deze projecten staat behoud, begrip en uitbreiding van het stadsbos centraal. De stadsboswachter zoekt actief de samenwerking op met de beheerders, bewoners, ondernemers en makers van de stad.
De stadsboswachter maakt hierbij gebruik van de vele disciplines uit de stad zoals beeldende kunst, (landschap)architectuur , het sociale domein, evenementen, onderwijs en sport. De stadsboswachter is altijd actief opzoek naar nieuwe samenwerkingen om gezamenlijk projecten te ondernemen in het stadsbos. Hierbij worden de rollen van de traditionele boswachter in het bos, zoals regisseur, voorlichter, beheerder en kennisbron,gespiegeld op de stad en zijn stadsbos. De stadsboswachter wil er in deze rollen ook zijn voor bewoners- of wijkinitiatieven. Hierbij kan de stadsboswachter zijn vakkennis en ervaring inzetten om initiatieven te laten slagen.
Als je dit leest en je ziet jezelf nog niet terug maar je bent wel enthousiast neem contact op met ons en laten we zien hoe we kunnen samenwerken.